1 Nisan 2018 Pazar

2. El Araba Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 20 Madde


İkinci el araç almak ekonomik olarak daha avantajlıdır ama belli riskleri de beraberinde getirir. Aracın kazalı olup olmaması, motorunun durumu, kaç kilometre yaptığı gibi pek çok kriter aracı satın alırken, dikkat etmeniz gereken risklerdir. İkinci el araç alırken, dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
  1. İyice araştırın ve almak istediğiniz aracın piyasasını öğrenin. İnternet üzerinden yapılan fiyatlandırmalar pazarlık olasılığı düşünülerek yazıldığından genel olarak biraz fazla olabilir. Türkiye Sigorta Birliği’nin yayınladığı güncel listeye göre aracın kasko değeri hesaplamak için buraya tıklayın.
  2. Almak istediğiniz aracın ikinci el piyasasını da öğrenin. İleride siz de elinizden çıkarmak isteyebilirsiniz..
  3. Karar kıldığınız aracın ruhsattaki şase numarası ile motor şase numarasının aynı olup olmadığını kontrol edin. Böylece aracın çalıntı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Olası bir para kaybı ve aracı sizin çalmadığınızı ispatlamanız gereken adli süreçten de kurtulmuş olursunuz.
  4. Aracın kaza kaydını mutlaka sorgulatın. Bunun için tüm operatörlerden aracın plakasını yazarak 5664’e kısa mesaj gönderin. Gelen mesajda aracın kaza kaydının görünmemesi aracın kazasız olduğu anlamına gelmez yalnızca kasko ya da trafik sigortasının karşıladığı bir kaza varsa bunu görebilirsiniz.
  5. Aracı görmeye mutlaka gündüz gidin ve havanın yağışsız olmasına dikkat edin.
  6. Aracın sicilini mutlaka sorgulatın. Araba kiralamadan ya da ticari taksiden dönme araçlar piyasada fazlaca mevcut. Bu tür birçok aracın kilometresi geri çekilebiliyor, dikkatli olun.
  7. Yanınızda mutlaka araçtan anlayan biri olsun. İmkanınız varsa yanınıza otomobil ustası alın.
  8. Aracı satın almadan once gündüz ilk çalıştıran siz olun, bu sayede aracın ilk çalışmasındaki sorunları rahatça görebilirsiniz.
  9. Aracı ilk olarak dıştan kontrol edin. Boyanan kısmı, paslı yeri var mı diye güzelce bakın. Aracın tampon gibi plastik bölümündeki lokal boyalar ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak aracın tavanı ya da kaputundaki boya aracın ciddi bir kaza geçirdiğinin işaretidir. Aracınıza her iki yandan da düz bir çizgi üstünden bakın. Yansımalar boya görmemiş araçta düzgündür ve simetriktir. Bu sayede aracın boyalı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Yine de en garanti yöntem bir ustanın aletle ölçüm yapmasıdır.
  10. Aracın duruşuna bakın. Eğer bir yöne doğru eğrilik varsa süspansiyon sıkıntısı var demektir.
  11. Motoru çalıştırmadan önce mutlaka kaputu açarak içini kontrol edin. Yağ sızıntısı var mı, kopuk kablo var mı vb. şeylere dikkat edin.
  12. Motoru çalıştırırken hemen çalışıp çalışmadığına dikkat edin. Aracı 3-4 dakika gaza basmadan çalışır vaziyette bekletin ve aracın sesini dinleyin. Anormal sesler motorla ilgili arızanın habercisidir.
  13. Daha sonra yaklaşık 1 dakika araca yarım gaz verin ve egzozdan salınan dumanın rengine bakın. Eğer renk mavi ise bu size aracın motorunda bir sıkıntı olduğunu bildirir. Çeşitli yöntemlerle bu durum kamufle edilse de buji kontrolünde bu durum ortaya çıkar. Eğer duman siyah ise araç fazla yakıt yakıyordur ve bakım zamanı geçmiştir demektir. Dumanın rengi çok yoğun bir beyazsa bu da silindirlere su karıştığının habercisidir. Normal olan az miktarda beyaz duman ve 1-2 damla su çıkmasıdır.
  14. Motora gaz verdiğinizde egzozu dikkatle dinleyin ve susturucunun patlak olup olmadığını anlamaya çalışın.
  15. Araçla yola çıkmadan rolantide ne kadar sarstığına bakın. Sarsıntı fazlaysa aracın ateşleme sistemi arızalı olabilir.
  16. Son olarak da aracı sürerek kontrol edin. 1. viteste el freni çekili olarak arabayı kaldırmayı deneyin. Böylelikle el freninin çalışıp çalışmadığını anlayın.
  17. Aracı sürerken mutlaka araçtan gelen sesleri dinleyin. Anormal bir durum varsa bunu kontrol ettirin.
  18. Araç ile boş bir alanda 180 derece dönerekakslardan ses gelip gelmediğini kontrol edin.
  19. Son olarak da düz bir çizgide giderken aracın direksiyonunu kontrollü olarak bırakın ve aracın sağa sola çekme yapıp yapmadığını kontrol edin.
  20. Araç içinize sindiyse son olarak emin olmak için mutlaka servislerde bulunan ekspertize cüzi bir bedel karşılığında sokun ve aracı almaya öyle karar verin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder