2 Ekim 2019 Çarşamba

Adblue Nedir

Adblue Nedir


Adblue Nedir 


Adblue Nedir

      Adblue sulu üre çözelti sidir günümüz teknolojisinin son ürünü olan euro 6 dizel motorlardan egzoz yoluyla havaya salınan zehirli gazların atmosfere verdiği zararı minimuma indirmek için üretilmiştir.


Adblue Ne İşe Yarar

Günümüzde dizel araçların sayısı gitgide artarken dünyamızın havası da bir o kadar kötüye gidiyor. Araç üreticileri hava kirliliğini bir nebze olsun azalta bilmek için Adblue geliştirip yeni nesil dizel otobüs, kamyon, kamyonet ve bazı dizel otomobillerinde kullanımına sundu. Bu yeni nesil dizel motorlar SCR sistemine sahip oldukları için bu sayede Adblue kullanarak agır egzoz salınımını ciddi derece azaltıyor.

Adblue İçindeki Kimyasal Değerleri


İşin biraz daha derinlerine indiğimizde Adblue'nun  kısaltılmış adı AUS 32 diye bilinir ve bu üre katkılı solüsyon dizel motorların ürettiği NOx  emisyonunu kimyasal olarak azaltmakta kullanılan  toksik olmayan su berraklığında ürenin deiyonize su içerisinde %32,5 oranındaki çözelti sidir. motorlu  araçların egzoz sistemlerinde bu madde ile oluşturulan kimyasal katalitik ayrıştırma esnasında azot oksitler (NOx), azot gazına (N2) ve su buharına (H2O) dönüştürülür.


Adblue İsim Açıklaması

Adblue aslında bir marka ismidir ilk olarak Adblue ile bu ürünle tanışıldığı için insanların aklında hep Adblue kaldı gerçek ismi üre katkılı solüsyon (Agueous urea solution) AUS 32 olarak da bilinir. Sulu üre çözeltisi aracın çıkardığı egzoz gazına SCR sistemi ile püskürtülerek havaya atılan tehlikeli azotu büyük derecede azaltmaktadır.


SCR Sistemi Nedir

SCR sistemi dizel motorların emisyon sistemine entegre edilmiş katalitik konvertör sistemidir. Bu sistem sayesinde havaya salınan zehirli gazları daha az zararlı hale getirir.


SCR Sitemi Şu Şekilde Çalışmaktadır.

  •  Motor yanma odasında dizel yakıtı yakar.
  • Yakılan dizelden çıkan gaz SCR sitemine gönderilir.
  •  Adblue (Sulu Üre Çözeltisi) SCR sitemindeki tehlikeli gaza püskürtülür.
  •  Adblue (Sulu Üre Çözeltisi) tehlikeli gazları sıvı hale getirir ve dışarı sıvı olarak atar.
  •  Bir nevi filtrelenmiş gaz egzozdan tehlikeli salınımı azalmış bir şekilde çıkar.



SCR siteminin Çalışma Şekli



Nekadar Adblue Doldurulur

100 litrede 4 litre adblue konulur yani 1000 litrede 40 litre eklemek gerekir. Kullandığınız araca görede deyişiklik göstermektedir.


Adblue Bitince Ne olur 

Adblue biterse bazı araçlarda sistem adblue ekleyin yazısı çıkartarak uyarıda bulunurken bazı araçlarda motor arıza lambası dahi yakabiliyor. 


Adblue Nasıl Devre Dışı Bırakılır 

Adblue devre dışı bırakmak normal şartlarda yasak vede mümkün değildir lakin çin'den sipariş edip araçlarına emulatör cihazı takanlar SCR sistemini devre dışı bırakıyorlar. Bunu ne araç üreticileri nede oto servisleri kesinlikle tavsiye etmiyorlar.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder