23 Ekim 2019 Çarşamba

Araba Neden Hararet Yapar

Araba Neden Hararet Yapar

ARABA NEDEN HARARET YAPAR 

Arabalar neden hararet yapar, hararet göstergesi kaç olmalı, hararet yapan araba stop edilir mi ve araba hararet yaptı çalışmıyor gibi araba hararet sorunları ile ilgili tüm sorularınızın yanıt ve çözümünü burada bulabilirsiniz.



Araba Neden Hararet Yapar 
Arabanın soğutma sisteminde çalışan bazı parçaların arıza yapması sonucu ve arabada su eksik ise araba hararet yapar. Araç motorunun olması gereken sıcaklık 90 derecedir. Bu sıcaklığın altına inmesi veya üzerine çıkması motorun düzgün çalışmasını engeller. Şimdi araba hangi sebeplerden ötürü hararet yapar? Araba hararet yaptığında neler yapmamız gerektiğini anlatmaya çalışacağım.

Hararet Göstergesi Kaç Olmalı
Hararet göstergesi arabanın motorunun düzgün bir şekilde çalışması için 90 derecede durmalıdır. Arabanın sıcaklığı sürekli 90 derece altında kalıyorsa  arabanın performansını ve yakıtını etkiler. Arabanızın hararet göstergesi 90 derece üstüne çıkarsa aşırı ısınmadan araba hararet yapar.

Termostat Kapalı Kalırsa Hararet Yaptırır
Termostat arabanın soğutma sisteminde önemli bir göreve sahiptir. Termostatın görevi motor blokuna giren suyu motor ısınana kadar kapatır. Motor 90 derecenin üstüne çıkarsa bloka radyatörden gelen soğutulmuş suyun önünü açar ve motor soğutulur. Termostat kapalıyken arızalanır da kapalı kalırsa motor soğutulamaz ve hararet  göstergesi yükselmeye başlar. bu durumda arabayı stop edip soğumasını bekleyin. 

Hararet Müşürü Arızası
Arabanım motorundaki sıcaklığı ölçen sensöre hararet müşürü denir. Hararet müşürü arıza yaparsa arabanın sıcaklığını düzgün ölçemez. Araba 90 derecenin üstüne çıktığını bilemezsiniz araba fan açması gerektiğinde açmaz, motoru soğutulamaz ve araba hararet yapar. Bu durumda arabanın kaloriferini sıcağa alın ve sonuna kadar açın. arabanın klimasını da açar iseniz fan otomatikman açılacaktır.

Hararet Göstergesi Aniden Yükseliyor
Araba seyir halinde iken hararet göstergesi aniden yükselir ve kısa süre sonra aniden düşerse bu sorun termostat kaynaklı bir sorundur. Termostat zamanında açılmadığı için araba ani hararet yükselişi yapar. Termostat açıldıktan sonra hızlı bir şekilde düşer. Bu durum Motor için iyi bir durum değildir. kısa Sürede Termostatı değiştirmeniz gerekir.

Araba Hararet Yaptı Çalışmıyor
Arabanız hararet yaptı çalışmıyor ise yüksek ihtimal arabanız silindir kapağı contasını yakmıştır. Silindirlere su kaçtığı için bujilerde ıslanmıştır ıslak bujiler benzin ateşlenmeyeceği için marşa basarsınız ama araba çalışmaz. Arabanızı çalıştırma çalışmayın ve vurdurmaya da çalışmayın çekici ile ustanıza götürün.

Hortum Veya Su Depo Kapağı Patlaması
Arabanızda yıpranmış hortumlar basınca dayanamayıp patlamış olabilir veya yedek su deposunun kapağı basınçtan patlamış olabilir her iki durumda da araba susuz kaldığı için gerekli soğutmayı yapamaz hararet yükselir.

Fan Arızası
Arabalarda motoru soğutan su ısındığında motorun önündeki soğutma radyatörüne gider ve burada rüzgar yardımıyla soğur. Araç hareket etmiyorsa radyatördeki suyu fan yardımı ile  soğutur. Fan müşürü bozulur yada fan arıza yaparsa suyu soğutamaz bu durumda araba hararet yapar. Fan müşürü bozuksa klimayı açarak fanı çalıştırabilirsiniz lakin fan bozuksa arabayı stop edip soğumasını bekleyin.

Devridaim Pompası Çalışmıyordur
devridaim pompası ısınan motor suyunu radyatöre radyatörde soğuyan suyu motora pompalayan önemli bir parçadır. devridaim pompası çalışmaz ise motoru soğutamayacğı için arabanın harareti yükselir.

Hararet Yapan Araba Stop Edilir mi
Arabanın harareti 100 -110 derecelere yükselir düşmez ise hararet kırmızı bölgeye yanaştığında araba stop edilir. Arabayı stop etmezseniz silindir kapağı contasını yakabilirsiniz ve motor rektifiyelik olur.

Arabanın Harareti Nasıl Düşürülür
Arabanızın hararet göstergesi 100 c - 110 c civarında durur ve düşmez ise soğutma fanının çalışıp çalışmadığını kontrol edin fan çalışmıyor ise (ac) klimayı açın klima fanı otomatik çalıştırır, aracın kaloriferini sıcak konma alin ve sonuna kadar açın kalorifer motor sıcaklığını düşürecektir. Halen hararet düşmez ise aracı stop edin ve yedek su deposunda su olup olmadığını kontrol edin. araba sıcakken sakın depo kapağını açmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder