22 Ekim 2019 Salı

Benzinli Araba Neden Tekler Nasıl Çözülür

Araba Neden Tekler Nasıl Çözülür


BENZİNLİ ARABA NEDEN TEKLER NASIL ÇÖZÜLÜR

Benzinli Ve Lpg'li Arabalarda Sıkça Rastlanan Tekleme Problemlerinin Sebepleri Ve Çözümleri

Araba neden tekler bu arızanın birden çok sebebi olabilir. Çemberi biraz daraltmak için arabanızın ne durumda teklediğini iyi bilmeniz gerekir ve aramayı ona göre yapmalısınız. Arabanız tekliyor mu titriyor mu silkeliyor mu rölantide ilerlerken mi tekliyor bunları iyi tespit etmeniz gerekir. Bunların tespitini yaptıktan sonran çözüme nokta atışı yapabilirsiniz. Ben şimdi olası tekleme sebeplerini sıralayıp altına çözümünü yazmaya çalışacağım



Ateşleme Bobini
Benzinli arabalar ateşleme bobinin arızalanması yada ömrünün dolmasından sebep gerektiği kadar ateşleme yapamadığında kalkışlarda hafif hissedilir. Hızlanırken bobinin durumuna göre bazen hafif hafif silkeler bezende sendeleme yapar sert bir şekilde hissedersiniz. Ağır bir masrafı yoktur.

Buji Kaynaklı Tekleme
Buji kaynaklı tekleme araba kalkışlarında sarsıntılı kalkış yapar. Bujinin durumuna göre tekleme veya silkeleme yapar. Araba rölantide giderken silkeleme yapar sanki stop edecekmiş gibi olur çekişten düşer ve rampalarda ve hızlanırken çekişten düştüğünü hissedersiniz. Bu tür durumlarda bujiler arabanın en ucuz parçası olduğu için ilk olarak değiştirmek daha mantıklıdır.

Gaz Kelebeği Kirlenmesi
Kelebek boğazı kirlendiğinde araba rölantide çalışırken rölanti dalgalanması olur stop edecekmiş gibi hissedersiniz. Kalkışlarda tekleme yapar ve stop ettirebilirsiniz temizletmesi kolay vede ucuzdur.

Tıkalı Hava Filtresi
Hava filtresi değiştirmediyseniz ve tozdan tıkanmış ise araba gereken havayı alamadığı için motor yanma odasında yanma işlemini gerçekleştiremez. Rölantide dalgalanma, kalkarken boğulma ve viteste rölantide ilerlerken tekleme yapar. Hava filtresini deyiştirdiğinizde sorun çözülür.

Motor Şanzıman Kulakları
Arabalarda motorun ve şanzımanının esneye bilmesi için plastik takozlar bulunur. Bu takozlar bir süre sonra mukavemetini kaybeder ve olması gerekenden fazla esnerler. Gaz pedalına bastığınızda araba sarsılır ve ilk kalkışta ve gaza basıp bıraktığınızda tekleme gibi sendeleme yapar.

Lpg'li Arabalarda Tekleme
Lpg'li arabalarda tekleme sebepleri yine buji ve ateşleme sisteminden kaynaklı olabilir. Araba benzinde yapmadığı teklemeyi lpg'ye aldığınızda yapıyorsa lpg bakımı yapılmadığında yapar. Lpg bakımlarını 15 bin kilometrede bir yaptırmalısınız. Filtre tıkandığında gaz geçişi tıkanacağı için araba tekleme yapar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder